Forum Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków Strona Główna Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Test u Mazura

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków Strona Główna -> Organizacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
evita



Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 18:12, 09 Cze 2009    Temat postu: Test u Mazura

Jeśli zna ktoś odpowiedzi na pytania to niech z łaski swojej napisze:) Wiem tylko ze w pytaniu 3 ma być odpowiedz a.) Smile Nie mam żadnych notatek żeby go uzupełnić więc jeśli ktoś będzie w stanie to będę wdzięczna i myślę że nie tylko ja:P Very Happy Very Happy Very Happy


1.Dopisz prawidłowe przedziały temperatur letalnych dla:
a.)wirusów
b.)bakterii
C.)grzybów wywołujących tracheomikozy
d.)grzybów wywołujących zgorzele siewek

92 C,65-70 C,90 C,50 C

2.Który z podanych zakresów promieniowania UV dopuszczony jest do
dezynfekcji pożywki:
a.)315-400nm
b.)280-315nm
c.)100-280nm
d.)<200nm

3.Brązowa plamistość liści jest chorobą:
a.)pomidora
b.)ogórka
c.)fasoli
d.)papryki

4.Xanthomonas campestris pv.campestris to sprawca choroby występującej w
uprawie:
a.)pomidora
b.)papryki
c.)kalafiora
d.)ogórka
e.)kapusty
f.)brokuła
g.)fasoli

5.Szczepienie odmian podatnych na wirusy na podkładkach odpornych jest:
a.)celowe
b.)niecelowe
Uzasadnij.

6.Które z wymienionych niżej roślin mogą być uprawiane w przedplonie
jako fitosanitarne dla Plasmodiophora brassicae?
a.)ogórek
b.)fasola
c.)rzepak
d.)rzodkiew
e.)brokuł

7.Która ze znanych chorób uważana jest za dominującą w jesiennych
uprawach warzyw pod osłonami i dlaczego?

8.Dlaczego po zabiegu parowania wzrasta w glebie zawartość saletry
amonowej?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez evita dnia Wto 18:14, 09 Cze 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blanka



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 19:09, 09 Cze 2009    Temat postu:

4. to bedzie e) , a 6. chyba c) CHYBA!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blanka



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 19:11, 09 Cze 2009    Temat postu:

3. a) i na razie tyle wiem Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sylwianowak111



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:22, 09 Cze 2009    Temat postu:

1. a)92C b)65-70C c)90C d) 50C
2. chyba c
3. a i e bo to jest za 2pt
5.a
6.a
Narazie wiem tyle ale nie jestem pewna tych odpowiedzi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
evita



Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:27, 09 Cze 2009    Temat postu:

DZIĘKI SmileSmile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agata



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy

PostWysłany: Śro 10:21, 10 Cze 2009    Temat postu:

no ja też dziękuję Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aniaa



Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 14:07, 12 Cze 2009    Temat postu:

5. Uzasadnienie: Szczepienie odm. uprawnych na odpornych podkładkach pozwala na znaczne ograniczenie stosowania środków do dezynfekcji podłoża.
7. Szara pleśń pomidora. Patogen może przetrwać w szklarni w formie grzybni, sklerot lub zarodników konidialnych. Rozwój choroby następuje w bardzo szerokim spektrum temp.(0-30 st.C)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aniaa



Dołączył: 25 Sty 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 14:10, 12 Cze 2009    Temat postu:

Ma ktoś może zdjęcia do pytania 9???Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
evita



Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 14:35, 12 Cze 2009    Temat postu:

Od kolezanki z IV roku ktora ten test pisala wiem ze byly: Parch zwykly,alternarioza pomidora,biala zgnilizna cebuli,maczniak prawdziwy pietruszki,maczniak rzekomy cebuli i zaraza ziemniaka na pomidorze.Tylko tyle pamietala i nie byla tez tak do konca pewna i oczywiscie nie jest to poprawna kolejnosc bo na tescie bedzie trzeba w odpowiedniej kolejnosci to wpisac:) Ale mysle ze po slajdach da sie rozpoznac majac nazwy chorob:) Zdjec niestety nie posiadam:( P.S.Dzieki za odpowiedzi na pytania:)

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez evita dnia Pią 14:36, 12 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agata



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy

PostWysłany: Pią 14:46, 12 Cze 2009    Temat postu:

dzięki dziewczyny Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
taninia



Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 15:31, 12 Cze 2009    Temat postu:

jakby sobie ktoś przypomniał coś co było jeszcze na tych slajdach to niech napisze proszęSmile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blanka



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 2:09, 13 Cze 2009    Temat postu:

w 6 pytaniu znalazłam jeszcze że to moze byc fasola Confused

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blanka



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 2:19, 13 Cze 2009    Temat postu:

a znacie odpowiedz na 8 ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madzia :)



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Krosno

PostWysłany: Sob 10:01, 13 Cze 2009    Temat postu:

8. po zabiegu parowanie w mniejszym stopniu giną przetrwalniki bakterii (temp letalne dla nich 110-115st) stąd w następstwie parowania może wzrosnąć ilość bakterii przetrwalnikowych- do tej grupy należą bakterie wytwarzające amoniak z rozkładającej się martwej materii org (powstałej w dużych ilościach po parowaniu), dlatego po zabiegu wzrasta w glebie zawartość saletry amonowej.

tak znalazłam w notatkach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blanka



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 287
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 13:23, 13 Cze 2009    Temat postu:

dzieki ;]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków Strona Główna -> Organizacja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin