Forum Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków Strona Główna Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jakość i bezpieczeństwo żywności - zagadnienia do egzaminu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków Strona Główna -> Organizacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ultramarynka
Administrator


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 15:45, 11 Sty 2011    Temat postu: Jakość i bezpieczeństwo żywności - zagadnienia do egzaminu

1. Podaj przyczyny, dla których stosuje się utrwalanie (konserwację) i przetwarzanie produktów żywnościowych – podaj rys historyczny sposobów utrwalania żywności.
2. Przedstaw graficznie „piramidę żywności”.
3. Przedstaw podstawowe kategorie substancji organicznych, zawartych w produktach spożywczych i określ potrzeby ludzkiego organizmu zaspokajane przez te substancje.
4. Co obejmuje „Strategia Bezpieczeństwa Żywności”? – podaj definicję „Jakości artykułów spożywczych”.
5. Co obejmuje (reguluje) „Prawo żywnościowe”?
6. Komisja Kodeksu Żywnościowego – cele i rezultaty prac tej Komisji.
7. Podaj pięć rodzajów aktów prawnych ustanowionych przez prawo UE i określ zakres ich obowiązywania.
8. Wymień instytucje i organy państwowe związane z bezpieczeństwem żywności.
9. Wymień dobrowolne i obligatoryjne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
10. Jakie są podstawowe cechy systemów jakości?
11. Podstawowe zasady DPH i DPP („dekalog”).
12. Podaj zasady DPL.
13. Jak można skontrolować wiarygodność uzyskanych wyników analiz laboratoryjnych?
14. HACCP – definicja i zasady systemu.
15. Co obejmują wymagania techniczne i sanitarne systemu HACCP?
16. Wymień etapy wprowadzania systemu HACCP.
17. Przedstaw podział zagrożeń zdrowotnych żywności.
18. Wymień zagrożenia w produkcji żywności:
-fizyczne,
-chemiczne,
-biologiczne.
19. Jakie etapy prac (fazy) obejmuje analiza zagrożeń bezpieczeństwa żywności?
20. Dokumenty opisujące funkcjonowanie HACCP (zapisy).
21. Jakie działania ułatwiają zapewnienie pożądanej jakości surowców roślinnych?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ultramarynka
Administrator


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 20:33, 11 Sty 2011    Temat postu:

Od doktorantki prof.Sadego dostałam jeszcze taką wiadomość:

Pani dr Kowalska prosiła aby przekazać Państwu że:
1) do 14.01. należy oddać sprawozdania z wycieczki do Rzeszowa
2) 25.01. należy złożyć indeksy do wpisu oceny z ćwiczeń

O ile dobrze zrozumiałam spotkanie za tydzień z jedną z pań doktor o którym mówił dziś na wykładzie Prof. Sady jest nie aktualne (czyli 18.01. nie przychodzicie) spotykacie się dopiero 25.01. w godzinach zajęć na zaliczeniu o ile dobrze pamiętam. Jednak tą informację potwierdzę jutro rano i dam Państwu znać drogą meilową (natomiast punkty 1 i 2 są pewne Smile )

mgr inż. Joanna Wierzbińska


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Agroekologia wydziału Ogrodniczego AR Kraków Strona Główna -> Organizacja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin